Top Menu
Menu

Údržba solárních panelů – jak na ni?

0 Comments


Solární panely má dnes tisíce domácností. Není divu. Cena solární elektrárny je dnes výhodná a s tím, kolik ušetříte za elektřinu se vám počáteční investice po pár letech vrátí. Aby však solární panely ve vašem domě fungovali správně a měli dlouhou životnost, je třeba pravidelná údržba a péče. Podívejme se na klíčové aspekty údržby solárních panelů, která vám umožní co nejvíce využít jejich potenciál.

dům

Pravidelná kontrola a čištění

Jeden z nejdůležitějších kroků je pravidelná kontrola. Je doporučována minimálně dvakrát do roka, ideálně v období jara a podzimu. Během kontroly se zaměřte na fyzický stav panelů. Zkontrolujte, zda nevykazují nějaké známky poškození, nejsou prasklé nebo opotřebené. Panely by měly být čisté, proto také je nutné odstranit špínu, prach a listí, které by mohly zabránit efektivnímu fungování panelů. Čištění se obvykle provádí s pomocí mýdla a vody.

Kontrola elektroniky

Kromě fyzického stavu je nutná i pravidelná kontrola elektrických komponentů, jako jsou invertory a kabely. Zkontrolujte funkčnost inventoru, zda nevykazuje žádné chybové kódy. U kabelů se ujistěte, že jsou pevně připojené a není na nich znát žádná známka opotřebení. Pokud spatříte nějakou chybu, obraťte se na odborníka.

dům

Monitoring výkonu

Důležitou součástí údržby je také monitoring výkonu. Moderní systémy mají obvykle monitorovací zařízení, které umožňuje sledovat produkci energie v reálném čase. Je nutné sledovat výkyvy výkonu v průběhu času a porovnat je s historickými daty, abyste odhalili případné potíže. Pokud uvidíte, že výkon náhle výrazně poklesl, mohlo by to znamenat, že vaše panely potřebují údržbu.

Okolí solárních panelů

Péče o okolí solárních panelů je také důležitá. Ujistěte se, že na vaše panely nedopadá stín stromů, jiných budov nebo jiných objektů. Stromy a keře v okolí pravidelně prořezávejte, aby se maximalizovalo vystavení panelů slunečnímu záření.