Vánoční cukroví 2019
Vánoce patří mezi nejkrásnější období v roce. Než nastanou, čeká většinu lidí shon, ve formě pečení cukroví, nákupu dárku, velkého úklidu a dalších povinností. Také to může být období plné stresu, hlavně pro dospělé, zato děti jsou velmi natěšené, že dostanou velké množství dárků.
Jak je to u nás s pečením vánočního cukroví? Stíháme tento důležitý úkol před nejznámějšími svátky v roce? Mnoho Čechů cukroví nepeče, neboť na to nemají příliš času a věnují se spíše práci. Pokud si lidé na Vánoce jej kupují, musí současně počítat s vyšší cenou za kilo, než tomu bylo v předchozím roce. Důvodem je neustále se zvyšující ceny surovin. Ceny se mohou zvýšit o 100 Kč za kilo a více. Neplatí to pouze pro lidi, kteří si cukroví kupují, také ti, kteří si pečou sami, si budou muset připlatit. Mezi suroviny, které jsou každoročně dražší, patří vajíčka, máslo, ořechy nebo i kokos. Pokud někdo peče více druhů, prodraží se to znatelně. Mezi nejdražší surovinu patří tradičně máslo, které sahá až k hranici 60 Kč. Kromě toho dochází k růstu ceny u vajíček, asi o 1 Kč nebo i cukr a mouka. V případě použití třtinového cukru, se vánoční pečení prodraží ještě více.
V dnešní době si mnoho lidí chce přivydělat nabídkou pečení cukroví. Nejčastěji se jedná o maminky na mateřské, paní v důchodě, nebo ženy, které stíhají svou práci a k tomu navíc pečení. Pokud si Češi koupí cukrovinky od soukromé osoby, počítá se s cenou od 350 Kč až 500 Kč za kilo. Kdežto v klasických obchodech se cena může vystoupat mnohonásobně výše, očekává se 600 Kč až 700 Kč za kilo. Ovšem toto cukroví nemá až tak dobré ohlasy, jako právě pečené doma.
Lze ušetřit při pečení?
Mnoho lidí si klade otázku, zda je vždy nutné používat suroviny dle receptu, nebo je nahradit něčím jiným, podobným. Například změna másla obyčejným margarínem? Je to jedním ze způsobů, jak ušetřit, ale konečný výsledek lze pak poznat na celkové chuti. Také při použití másla, má těsto lepší chuť a nadýchanost. Důvodem je to, že je vyráběno na přírodní bázi.